dilluns, 10 de maig del 2010

Unitat 11. La literatura actual

1.Escriu una breu biografia de Quim Monzó.

Monzó va ser contista, novel·lista i articulista. Ha treballat com a dissenyador gràfic, traductor, cronista de guerra i col·laborador a la ràdio i a la televisió. Exceptuant els casos de Pere Calders i Francesc Trabal, Monzó ha rebut una limitada influència de la tradició narrativa catalana. Tant la seva primera novel·la, L’udol del griso al caire de les clavegueres (1976) com Self Service (1977), escrita a quatre mans amb Biel Mesquida, se situen al marge de la producció posterior de Monzó i ens remeten a les coordenades estètiques del textualisme dels anys setanta.
2.Busca un conte de Quim Monzó i explica'n el significat.
Mil cretins: és un home gran que se'n va a una residencia però ningú no fa cas de les seves condicions.

3. Qui és Sergi Pàmies? A quin diari publica els seus escrits periodístics? Sobre quin tema sol escriure? Justifica-ho amb exemples.

S'inicià en la literatura amb dos reculls de narracions, T'hauria de caure la cara de vergonya (1986) i Infecció (1987). Posteriorment ha publicat les novel·les, La primera pedra (1990, premi Ícaro 1991), L'instint (1993, premi Prudenci Bertrana 1993) i Sentimental (1995) i les narracions La gran novel·la sobre Barcelona (1997). Algunes de les seves obres han estat traduïdes. També col·labora a la premsa i participa en espais radiofònics, sovint en col·laboració amb l'escriptor Quim Monzó. Ha continuat la seva obra amb la novel·la Sentimental (1996) i les narracions La gran novel·la sobre Barcelona (1997) i L'últim llibre de Sergi Pàmies (2000). Sergi Pàmies debuta com a novel·lista amb la novel·la La primera pedra, editada per Quaderns Crema. L'escriptor català Sergi Pàmies és guardonat amb el premi Ícaro per la gran acollida que ha tingut la versió castellana de la seva obra La primera pedra.
Publica els seus escrits periodístics a La Vanguardia, on escriu sobre els esports; com per exemple, Las mil y una noche, Empezar de cero... que parlen dels esports i és un gran culé, com demostra en els escrits ja citats.

4. Quin tema predomina en la poesia actual? Justifica-ho amb un exemple i digues de quin autor és.
L'intimisme: reflecteix les experiències personals i la percepció particular del món. Van des dels grans moviments poètics dels dos últims segles fins als clàssics de l'Antiguitat.
Un exemple és la obra de Comiat i l’autor és Francesc Parcerisas.

5. Digues quina és la programació del Teatre Nacional de Catalunya (TNC) per a la temporada actual 2009/2010), tria l'obra que aniries a veure i digues per què.
Non Solum, Una comèdia espanyola, El vestit nou de l'emperador, El casament d'en Terregada, El ball, M de Mortal, La casa sota sorra, A mi no em diguis amor, Escenes de matrimoni, Llits...
Aniria a veure A mi no em diguis amor, perquè penso que pot ser una obra molt interessant i a part penso que el tema em pot agradar molt.

6. Fes, a mà o a ordinador, un esquema del context històric i literari de la literatura actual. Nota: s'ha d'entregar el dimarts, 11 de maig a les 13.00. És imprescindible esciure correctament els noms de les obres i els noms dels autors per aprovar l'exercici.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada