dilluns, 26 d’abril del 2010

Unitat 9. La literatura de postguerra

1. La fi de la guerra civil comportà la consolidació de l'estructura política sobre el poder personal establert ja clarament en una llei de 30 de gener del 1938 i obrí un període de centralització política, administrativa i cultura i en l'aspecte socioeconòmic, la paralització de la reforma agrària i la devolució de les terres als antics propietaris, i la creació dels sindicats verticals . Fins el 1945 la necessitat de reconstrucció econòmica i consolidació política restà emmarcada dins la conjuntura internacional de la Segona Guerra Mundial. Amb l'estímul de la imminent derrota de l'Eix, el 1944 es produí la infiltració de guerrillers republicans (maquis), però la intervenció de les forces armades i la divisió de l'oposició a l'exili determinaren l'abandó de l'intent; igualment la guerrilla interior, que funcionava des del 1939, fou finalment vençuda vers 1949-50. Després de la victòria aliada del 1945, que comportà l'aïllament de l'estat espanyol.

Hi ha tres géneres dins de la literatura de la postguerra: la narrativa, que hi predomina la novel·la psicològica que aprofundeix en els sentiments i pensaments més íntims. (altres gèneres dins de la narrativa: conte, article perodístic, assaig, memòries...) autors: Mercè Rodoreda, Josep Pla...
La poesia, segueix les tendències del s.XX: el postsimbolisme, la poesia experimental i poesia de bases existencial. Es una poesia que es lamenta de la situació i es rabel·la contra la justícia.
I el tetare, entre el 1939 i 1946 es van prohibir les representacions en català.

2. Candor: Absència de malícia, sinceritat; innocència.
Fèrules: Palmeta.
Crosses:Palmeta.
Estroncar: Fer cessar de rajar, de fluir, un líquid.
Esborradissa: Que s'esborra fàcilment.

3. Estimats Parlamentaris del món,

Crec que hi hauria d'haver-hi alguna manera d'atura les guerres, perquè és molt injust per a molta de la gent que les ha viscut o les estar vivint, que solament posen en perill les seves pròpies vides.
Tota aquesta gent, està obligada a matar a gent innocent, i no en treuen res. Per exemple, no és gaire adient, que es vegi gent estirada al carrer morta quan parlen a les noticies de les guerres. És molt trist veure aquesta situació, perquè la gent que estar a la guerra ho estar passant molt malament, han de abandonar a les seves famílies per anar a lluitar contra gent com ells, així que crec que ha de haver-hi alguna manera de solucionar tot això, per exemple, parlant i posant-se d'acord entre ells.

4. Un monòleg interior és el procediment de la tècnica narrativa que consisteix a exposar d'una forma directa allò que s'agita en el subconscient d'un personatge, o allò que, d'una manera tumultuosa, sorgeix de la seva consciència.
N'és un exemple,l'obra de Mercè Rodoreda, La plaça del diamant. perquè presenta les característiques d'un monòleg interior.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada